Kanal Tedavisi ve
Dolgu Uygulamaları

Öncelikle şu bilinmelidir ki, doğal dişin yerini hiç bir yapay diş tutmaz. Dolayısıyla doğal dişlerimiz tedavi ederek son noktaya kadar korumalıyız. Dişlerimizden biri hastalandığında en bilinen koruma yöntemlerinden biri de kanal tedavisidir. Kanal tedavisi hasar görmüş dişlerin korunmasında yardımcıdır.

Pulpa (sinir, kan, lenf damarlarını içeren dişin içindeki yumuşak tabaka), kendini tamir edemeyecek derecede hasar gördüğünde pulpa ölür. genellikle buna, kırık dişlerdeki veya derin çürüklerdeki bakteriler sebep olur.

Bakteriler dişin özünde iltihaba yol açar. Hasar görmüş veya hastalanmış pulpa çıkarılmazsa diş ve çevresindeki dokular enfeksiyona maruz kalır. Ve sonunda dişinizi tamamen kaybedebilirsiniz.

Kanal Tedavisi Nedir
ve Nasıl Uygulanır?

Kanal tedavisi pulpanın hasar gördüğü durumlarda uygulanan bir tedavi şeklidir. Önceki yıllarda hastalanmış yumuşak diş tabakasıyla karşılaşıldığında tek çözüm çekim iken, günümüzde bu dişleri tedavi etmek mümkündür.

Kanal Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?

Derin çürük ve çatlak dolayısıyla pulpanın kendini iyileştiremeyeceği durumlarda diş canlılığını kaybeder, enfeksiyon bütün dişe yayılabilir. Kanal tedavisi yapılmazsa enfeksiyon kök ucundaki dokulara kadar ulaşabilir. Dişi çevreleyen çene kemiği de iltihaplanarak aşınır. Meydana gelen bu boşlukta abse oluşur. Bu tabloya ağrı ve şişlik de eşlik eder ve diş kısa zamanda kaybedilir.

Kanal Tedavisinin Aşamaları;

  • Öncelikle ağrısız ve acısız bir tedavi olması için dişe anestezi yapılır.
  • Daha sonra çürük temizlenip, dişin özüne ulaşılınca hastalıklı ve yumuşak doku çıkarılır. Sinir ve doku artıkları temizlenir.
  • Kök ucuna kadar diş kanalına şekil verilir. Gerekirse bazı ilaçlar uygulanarak iyileşme hızlandırılabilir.
  • Seanslar arasında diş iyileşene kadar geçici dolgu maddeleriyle dişin üzeri kapatılır. İltihabın üremesinin durduğu anlaşıldıktan ve kök ucundan iltihap gelmesi sona erdikten sonra kanal içerisi özel bir dolgu maddesiyle, kök ucuna kadar doldurulur.
  • Bazı vak’alarda bu seanslara hiç gerek olmayıp tek bir seansta da kanal tedavisini sağlıklı bir şekilde kanal tedavisini bitirmek mümkündür.

Kanal Tedavisi Uygulanmış Bir Dişin Ömrü Ne Kadardır?

Eğer diş tekrar enfekte olmazsa ve çürümesini önleyici tedbirler alınırsa, ömür boyu bu dolgu kullanılabilir. Düzenli dişhekimi kontrollerinizde enfeksiyonun başlangıcını yakalayabilirsiniz. Ayrıca çok iyi bir ağız bakımı ile de dişin tekrar çürümesi önlenmelidir.

Kompozit Dolgular Nasıl Yapılır?

Kompozit dolgular, hazırlanmış kavitelere tabaka tabaka yerleştirilir ve her tabaka özel bir ışık ile sertleştirilir. Bu işlem bitince kompozit dolgular dişe göre şekillendirilir ve düzeltilir. Bu dolguların en büyük avantajları estetik olmalarıdır. Ayrıca bu dolgular dişlere iyice bağlandığı için diş dokularını destekler, kırılmaları ve sıcaklık geçmesini engeller. Kompozitler, yalnızca çürükleri restore etmek için değil, dişlerin rengini ve biçimini değiştirerek kozmetik etkileri için de kullanılabilmektedirler. Günümüzde en çok tercih edilen diş dolgusu türüdür.

Kompozit Dolgunun Avantajları Nelerdir?

Kompozit dolgu yani beyaz dolgular, hem renkleri sebebi ile hem de diğer özellikleri dolayısıyla oldukça avantajlı dolgulardır. Kompozit dolgular diş rengine yakın olduğu için estetik açıdan hastayı rahatsız etmez, gülme gibi eylemleri kısıtlamaz.. Kompozit dolgular, dişleri sıcak ve soğuk hassasiyetine karşı korur.

Inlay – Onlay Dolgular

Büyük dolgu gerektiren dişlerde kompozit yada amalgam dolgu yerine hem estetik hem de dayanıklı olması nedeniyle porselen inlay-onlay uygulanabilir.

Yapım aşamasında porselen kuronlara göre dişte daha az madde kaybı gerektirdiği için  inlay- onlay dolgular tercih edilir. Sadece çürük temizlenip dişin ölçüsü alınır. Laboratuarda hazırlanan porselen inlay dolgular daha sonra dişlere özel yapıştırıcılarla (adhesive sistemler) yapıştırılmaktadır. Özellikle büyük madde kaybı olan dişlere öncelikle kanal tedavisi uygulayıp gerekirse dişetinde basit cerrahi düzeltmeler yapıp üzerine onlay laboratuarda hazırlanan porselen yada kompozit dolgu yapılır. Bu sayede dişin yada dolgunun kırılma riski oldukça düşüktür.

Bize Ulaşın

Randevu Hattımız
+90 530 950 23 27
E-mail adresimiz
dt.serdargozkaya@gmail.com

Randevu Oluştur

Aşağıdaki formu doldurup bize ulaştırarak randevu talebinizi kolayca oluşturabilirsiniz. En kısa zamanda sizinle iletişime geçip randevunuzu onaylayacağız.

    Dt.Serdar Gözkaya

    Özel Ağız ve Diş Sağlığı Muayenehanesi İrtibat Bilgileri:

    Sosyal Medyada Biz

    Sosyal medya hesaplarımızı ziyaret ederek de bizimle iletişime geçebileceğinizi unutmayın.

    Dt. Serdar Gözkaya © Tüm hakları saklıdır.

    Open Whatsapp
    Start chat
    Merhaba.
    Randevularınız ya da ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorularınız için WhatsApp randevu hattımızdan bize ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz...
    Call Now Button